Helppo 8-elementtinen yagi kahdelle metrille

OH2MMY

Rakennusohje on näin jälkikäteen tehty, sillä olen valmistanut itse juuri tällaisen antennin 1990-luvun alussa ja workkinut sillä onnistuneesti monta vuotta. Tämä ei missään tapauksessa ole sen oikeampi ohje kuin mikään muukaan, ja tällä alallahan tunnetusti löytyy joka asiaan aina parempia ratkaisuja ja suurempia tietäjiä, joten tämä on vain yksi ohje muiden joukossa. Jokaisen kotitehtäväksi jätetään niiden parempien ratkaisujen tai eteenpäinkehityksen löytäminen. Tämä ohje on helppo, testattu ja aloittelijallekin sopiva. Antennin mitoitus on laskettu keskitaajuudelle 145 MHz, ja teoriassa sen vahvistus pitäisi olla kymmenkunta desibeliä yli dipolin. Mitään mittauksia sen suhteen en ole tosin tehnyt. Näin kuitenkin tekee antennin hetkessä, kunhan tarvikkeet ja työkalut ovat käsillä.

Tarvikkeet

Valmistus

Periaatekuva. Antennissa on siis yksi heijastaja, syöttöelementti ja kuusi suuntaajaa. Kuvan mitat ovat millimetrejä, ja elementtien välimitat ovat elementtiputken keskeltä seuraavan elementtiputken keskelle. Voit siis porata puomin läpi menevät reiät juuri kuvassa olevilla mitoilla.

mitoituskuva
elementti pituus väli
heijastaja 1040 413
syöttö 973  
suuntaaja 1 924 248
suuntaaja 2 913 288
suuntaaja 3 905 334
suuntaaja 4 897 387
suuntaaja 5 887 449
suuntaaja 6 879 521

Poraa jokaista elementtiä varten 10mm reikä puomin läpi ja yläpuolelle samalle kohdalle 3.5mm reikä, joihin teet kierretapilla M4-kierteen. Työnnä elementit rei'istä läpi, ja lukitse ne keskelle yläpuolelta koneruuveilla. Jokainen elementti on siis galvaanisesti yhteydessä puomiin. Jätä puomin päihin muutama cm ylimääräistä. Heijastajan ja viimeisen suuntaajan keskinäinen etäisyys on 264cm, joten n. 275cm puomi on sopiva.

Syöttö

Tämän gammasyötön periaate on matkittu kaupallisesta antennista. Tee alumiinikulmaan reikä tai kolo, että saat liittimen siihen kiinni. Juota kupariputki kiinni liittimeen ja suojaa juotos suojalakalla. Huomaa, että laitat liittimen niin päin, että johto lähtee kohti puomin puoliväliä, jonne kiinnitys suunnilleen tulee. Taivuta putkeen loiva kulma, ja kierrä sen päälle teflonteippiä sopiva kerros, että se juuri ja juuri menee gammaelementtiputken sisään. Laita teflonia tiukasti koko matkalle, ettei vesi mahdu väliin. Katkaise sisäputki saman mittaiseksi kuin ulkoputki. Ulkoputken pituus on 150mm. Tee alumiiniprofiilista tai alumiinipellistä säätökappale. Kuvasta näkyy oma ratkaisuni ja selviää myös se, miksi tässä ohjeessa olen kirjoittanut ruostumattomista ruuveista. Syöttöelementin ja gammaelementin etäisyys on 30mm aineen keskeltä aineen keskelle ja gammaelementti on suoraan syöttöelementin alapuolella. Muista tiivistää hyvin kutistesukalla tai vulkanoituvalla teipillä, ettei vettä pääse sisään. Säätökappaleelle sitten etsitään oikea kohta antennianalysaattorilla, tai ellei parempia vehkeitä ole, niin SWR-mittarilla.

gammasyöttö

Kiinnitys

Jokainen saa keksiä paremman kiinnityksen mastoputkeen itse, jos haluaa. Itse tein sen niin, että hitsasin pari 15cm pitkää 25mm leveää lattaraudan palaa ristiin 90° kulmaan toisiinsa nähden. Toiseen lattarautaan hitsasin päihin mastoputkeen käyvät pakoputkiklemmarit ja toiseen tein reiät, joista laitoin kiinnikkeen puomin läpi viedyillä M6-pulteilla. Kiinnikkeen laitoin antennin painopisteeseen, jonka etsin roikottamalla antennia sormissa. Ennen kiinnittämistä toki suojasin kiinnityssysteemin maalaamalla sen spraymaalilla.

Kuva antennista ylhäällä. Pyöritystä hoiteli Sky King halpisroottori, joita ainakin ennen sai puoli-ilmaiseksi.

Kuva antennista ylhäällä
Pois

Valid HTML 4.01! Valid CSS!