"Haikoukku" eli dualband J-tikku 2m ja 70cm alueille

OH2MMY

Periaate

Alumiinikulman pätkään on kiinnitetty kolme putkenpätkää. Muusta antennikokonaisuudesta eristetty kahden metrin lyhempi "tappi" toimii 70cm alueella pidempänä elementtinä, myöh. "syöttöelementti". Olen kirjoittanut sen lainausmerkeissä, koska J-tikussa syöttöelementti on varsinaisesti se ¼λ stubi, joka muodostuu J-tikun lyhemmästä pätkästä ja pidemmän pätkän vastaavanpituisesta alaosasta. Putki, johon koaksiaalin keskijohdin on kytketty, ei taida siis olla tarkkaan ottaen syöttöelementti sanan varsinaisessa merkityksessä. En kyllä tiedä onko tämä antennikaan varsinaisesti J-tikku, mutta väliäkö tuolla, kun kerta toimii. Antennia syötetään suoraan 50Ω koaksiaalilla; keskijohdin "syöttöelementtiin" kytkettynä ja ulkojohdin N-runkoliittimen kautta antennin muuhun osuuteen.

Nyt joku vanha parta varmaan toteaa, ettei tuo voi toimia. Ehkä ei teoriassa voikaan, mutta minä en tiedä antenniteoriasta kovinkaan paljoa ja ehkä se juuri siksi toimii. Epäilijöille voin kertoa, että kun antenni oli sisätiloissa ruuvipuristimilla kiinni silloisen asuntoni porraskaiteessa Espoossa (reilu 3m alakerran lattiasta ja 28m merenpinnasta), tavoitin ongelmitta sillä pari yli 100km päässä olevaa 2m toistinta, joita viitsin kokeilla. Kyllä se siis ainakin jotenkin säteilee.

Toteutus

Alumiinikulma on rautakaupasta saatavaa 30x30mm profiilia ja sen pituus on 200mm. Elementit ovat ulkohalkaisijaltaan 10mm alumiiniputkea. Elementtien pituudet ovat vasemmalta oikealle 495mm, 165mm ja 1460mm. Etäisyydet reikien keskeltä keskelle ovat 35mm ja 80mm. Putkien sisällä on M8-kierre ja kiinnitys on pultilla alta päin. Kiinnitystapaan en ole oikein tyytyväinen, koska M8-kierre on harva, eikä sillä saa kunnolla tiukkuutta noin tehtynä ja alumiiniputken sisään tehty kierre "korkkautuu" helposti, jos kiristää liikaa. Parempi olisi ehkä messinki- tai kuparipultti, joka menisi muutaman cm pituudelta putken sisään ja olisi kiinnitetty esimerkiksi klemmarilla tai pop-niitillä. Alumiinikulman molemmin puolin olisi mutteri. Kokeilen seuraavassa kappaleessa tätä.

Antennin "syöttöelementin" kohdalla reikä on eristämisen vuoksi 10mm ja muiden kohdalla 8mm. Käytin eristämiseen teflonteippiä sekä nylon- ja kuitualuslevyjä. Kutistesukkakin varmaan toimisi. Kannattaa muistaa liitosten sääsuojaus. Kyseisenlainen kulmaprofiilirakenne olisi helppo kiinnittää mastoputkeen vaikka pakoputkiklemmarista saatavalla U-pultilla, kun poraa vain sopivalle välille kaksi reikää kulma-alumiiniin.

Valmistamallani koekappaleella on SWR koko 70cm bandilla alle 1.1:1 ja koko 2m bandilla alle 1.3:1. Vahvistuksesta ja muista ominaisuuksista ei ole tietoa, koska koekappaleesta ei ole mittalaitteiden puutteen takia muuta analysoitu kuin SWR. Vahvistustakin tällä antennilla siis varmasti on, sitä en sitten osaa sanoa onko se positiivista vai negatiivista. Testipenkissä ajaessani pyöräytin koaksiaalista muutaman kierroksen kelan kuristimeksi syöttöpisteen luo. Tällä havaitsin olevan myös parantavan vaikutuksen SWR-lukemaan.

Kuvissa antenni "testipenkissä"

HUOM! antennin periaatekuva ei ole mittakaavassa!

pois